Ja, in principe wel. In alle 12 provincies is het formeel mogelijk om extern te salderen met stikstof. Bij stikstofhandel (ook wel: extern salderen) zijn er twee opties: verkopen of verleasen. Alle provincies hebben extern salderen intussen opengesteld. Echter, vanwege diverse uitspraken van rechtbanken en de Raad van State zijn de provincies wel erg behoudend met het afgegeven van vergunningen met extern salderen Daarnaast is het in Overijssel tijdelijk niet meer mogelijk doordat er nog beleid moet worden gemaakt voor de N2000 gebieden in deze provincie. De rijksoverheid en de provincies worstelen nu voornamelijk nog met het additionaliteistvereiste. Dit is een term die niet terugkomt in de wetgeving maar effectief inhoud dat men moet beoordelen of de stikstof die ingezet wordt met extern salderen eigenlijk niet ingezet had moeten worden voor natuurherstel (oftewel 100% afroming in plaats van 30%). Inmiddels zijn er verschillende hoopgevende uitspraken geweest hieromtrent. Niet in de laatste plaats in de uitspraak Via15 van 2 oktober 2024.
Dat hangt geheel af van de balans tussen de vraag naar stikstofrechten en het aanbod hiervan. Momenteel is er buiten de landbouw slechts beperkt vraag naar stikstofrechten. Binnen de landbouw is er wel vraag, met name van bedrijven die nog niet beschikken over een natuurvergunning.
De uiteindelijke prijs van stikstofrechten zal per situatie verschillend zijn. Als u dicht bij een natuurgebied woont, kan een partij die verder van het natuurgebied zit soms al met enkele kilo’s van uw ammoniak enorm geholpen zijn. Echter mag de stikstofbelasting op geen enkel natuurgebied toenemen, wat betekent dat er in die gevallen vaak gesaldeerd moet worden met twee of meer partijen. Dat maakt de puzzel ingewikkelder en leidt ertoe dat er ook gekeken wordt naar alternatieven. Doorgaans geldt dat salderen met de buurman qua stikstofbenutting en rompslomp het efficiëntst is.
Kopers zullen ook de afweging maken wat goedkoper is, de aankoop van ammoniakrechten of de aankoop van een emissiearm stalsysteem. Dit geeft een zekere limiet aan de prijs van ammoniakrechten.
Extern salderen was voor 2015 ook al mogelijk. De prijs varieerde toen van enkele euro’s tot enkele tientjes, met uitschieters naar boven in uitzonderlijke gevallen.
Ja deze moeten weer aangetoond worden met een aparte AERIUS berekening. De zogenoemde bouwvrijstelling voor wat betreft de stikstofdeposities is niet langer houdbaar gebleken en de vrijstelling is daarmee komen te vervallen. Dit betekent dat voor alle ontwikkelingen inzichtelijk gemaakt moet worden of er stikstofeffecten zijn op Natura 2000-gebieden in de bouwfase. Indien er een referentiesituatie voorhanden is moet men aantonen of er sprake is van intern salderen.
Dit kan met partijen (agrarisch/industrie) die beschikken over een geldige milieutoestemming of natuurtoestemming (provincie) voor de desbetreffende ammoniak/NOx uitstoot. Om te kunnen extern salderen moeten er worden voldaan aan de regels die per provincie zijn opgesteld. Lees meer.
Daarnaast dient de saldo gevende partij in de nabije omgeving van het saldo ontvangende bedrijf te zitten. De stikstof depositie wordt namelijk berekenend over een afstand van 25 km vanaf de bron (het bedrijf). Alle depositie in deze straal kan worden gecompenseerd door de saldo gever mits deze op dezelfde punten depositie van stikstof heeft. Hierdoor wordt het op grotere afstand minder interessant om nog te gaan extern salderen. Wanneer de afstand groter wordt, moet er meer stikstof gesaldeerd worden om de depositie van stikstof te compenseren.
Tevens dient er rekening gehouden te worden met het geldende afromingspercentage van stikstof voor de saldo gevende partij zoals opgenomen in de beleidsregels van de betreffende provincie (vb in Gelderland is het 30% of 65% afhankelijk van het gebied)
Met intern salderen binnen het bedrijf is het niet meer mogelijk om een stikstofvergunning te krijgen. In dit besluit heeft de provincie beoordeeld of er negatieve effecten zijn te verwachten als gevolg van de uitbreiding/ verandering van uw bedrijf. Als er geen sprake is van een toename van de stikstofdepositie ten opzichte van de referentie, en de negatieve effecten voor natuur op voorhand zijn uit te sluiten, is de activiteit vergunningvrij en zal de aanvraag om vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming (positief) worden geweigerd. Een positieve weigering is niet gelijk aan een vergunning:
– Een positieve weigering is louter een Besluit dat geen vergunning nodig is voor uw voorgenomen activiteit. Deze beoordeling wordt door provincie gedaan op basis van de aangeleverde stukken en het beschikbare AERIUS-rekenmodel.
– Door het plan anders uit te voeren dan opgenomen in de positieve weigering kunnen er toenames van stikstofdepositie ontstaan waardoor het plan alsnog vergunningplichtig wordt.
– Door wijzigingen in de rekensystematiek of wetgeving kan alsnog een vergunningplicht ontstaan.