Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de, in de afgelopen jaren ontstane, stikstofproblematiek oplossen. Het doel is om in 2030 de stikstofbelasting op Natura2000 gebieden te halveren. Een van de oplossingen op de korte termijn is het gericht opkopen van veehouderijbedrijven in de buurt van overbelaste Natura2000 gebieden. Hieronder leest u meer over deze opkoopregeling.
Budget
De gepresenteerde opkoopregeling, waar 100 miljoen euro mee gemoeid is, gaat uit van vrijwillige deelname en gaat ervanuit dat het gehele bedrijf, inclusief gronden, wordt opgekocht. Daarin verschilt de regeling dus met die van de recentelijke Regeling warme sanering varkenshouderij, waarbij de boer zijn gronden zelf mag behouden. Het ministerie delegeert de opkoop aan de provincies, waarvoor een verdeelsleutel is gemaakt. De 100 miljoen euro is overigens de eerste tranche van de 350 miljoen die men gereserveerd heeft voor gerichte opkoop van veehouderijen.
Voorwaarden voor deelname
Met deze opkoop wil men de piekbelasters wegkopen. Een piekbelaster is een bedrijf met een grote stikstofproductie die dicht bij een Natura2000 gebied is gelegen. Hierbij wordt aangegeven dat:
- het op te kopen bedrijf niet verder dan 10 kilometer van het Natura2000 gebied mag liggen;
- de minimale invloed op een Natura2000 gebied 2 mol per hectare per jaar moet bedragen;
- als het een bedrijf is met productierechten (melkvee, kippen, kalkoenen of varkens), moet het minimaal 80% van de productierechten in eigendom hebben.
Middels een rekenmodule kan de provincie bepalen hoe kostenefficiënt de opkoop is in relatie tot de winst in stikstofbelasting.
Afspraken / vergoeding bij deelname
Degene die mee wil doen met de opkoop krijgt een vergoeding voor gebouwen, gronden en productierechten. De provincie zal vervolgens afspraken maken met de verkoper over dat binnen een jaar na aankoop (of als dat nodig is: duur van de productieronde, zoals bijvoorbeeld bij legkippen:
- de dieren en mest van het bedrijf worden afgevoerd;
- de vergunningen bij gemeente en provincie worden ingetrokken;
- de productierechten worden doorgehaald (vervallen).
Daarnaast moet de provincie van het Rijk ook afspraken maken over dat de betreffende deelnemer nooit meer elders in Nederland een veehouderij begint, ook niet in de vorm van een deelneming in een vennootschap, samenwerkingsverband of anderszins: een beroepsverbod dus.
De provincie zal zelf zorg dragen voor sloop van de gebouwen en het omzetten van de agrarische bestemming naar een andere bestemming waardoor veehouderij nooit meer mogelijk zal zijn op dat perceel.
Provincies nu aan zet
Nu het ministerie deze regeling heeft gepubliceerd is de bal nu bij de provincies neergelegd. Zij moeten nu bepalen of en hoe ze deze regeling gaan inzetten. Door de verdeelsleutel zijn er overigens voor sommige provincies maar zeer beperkte budgetten beschikbaar. Zodra er meer informatie over de Provinciale invullingen bekend wordt en inschrijving voor deelname mogelijk wordt gemaakt zullen wij dit melden via de e-mailupdate en de website.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een berekening of overweegt u om te stoppen of te verkopen, neem gerust contact met ons op.