De afgelopen weken zijn er alweer verschillende wijzingen geweest in de wet- en regelgeving omtrent stikstof. Daarnaast zijn er op 2 september twee regelingen bekendgemaakt voor veehouderijen met piekbelasting (effecten groter dan 2.500 mol op N2000 gebieden). Deze regelingen bieden kansen om uw bedrijf verder te verduurzamen of om de keuze te maken voor bedrijfsverplaatsing naar een locatie waar u geen piekbelaster meer bent. Voor bedrijven die geen piekbelaster zijn gelden deze regelingen niet!
1. Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) -> wordt opengesteld per 6 januari 2025
De Lvvp is een regeling die speciaal is ontworpen voor veehouderijen die in gebieden met hoge stikstofuitstoot zitten en overwegen hun bedrijf te verplaatsen. Als uw locatie in aanmerking komt, biedt deze regeling financiële ondersteuning om uw veehouderij naar een andere locatie te verplaatsen waar minder stikstofuitstoot plaatsvindt. Het idee van de regeling is dat de ondernemer die door wil ‘op de verkeerde plek’ (lees: nabij Natura 2000 gebieden) door kan gaan op een locatie van een ondernemer die liever stopt maar wel op de ‘goede plek’ zit (lees: op grotere afstand van Natura 2000 gebieden). Uiteraard zitten er voorwaarden en kanttekeningen aan, maar als u hierin geïnteresseerd bent kunnen wij de mogelijkheden voor uw specifieke situatie onderzoeken.
De regeling, voorwaarden en procesverloop staan beschreven op: Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp): bedrijfsverplaatsing (rvo.nl)
2. Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) -> wordt opengesteld per 21 oktober 2024
Met de Sbv kunt u investeren in verduurzaming van uw huidige veehouderijlocatie. Deze subsidie is bedoeld om veehouderijen in en nabij overbelaste natuurgebieden te ondersteunen bij het implementeren van milieuvriendelijke technologieën en aanpassingen aan stalsystemen/voer- en managementmaatregelen. Denk hierbij aan het investeren in innovatieve emissiereducerende technieken, duurzame energieoplossingen of het aanpassen van stallen om de uitstoot te verminderen. Let wel op: de stikstofwinst kan niet samengaan met een verhoging van het aantal dieren. Één van de voorwaarden is namelijk dat het gemiddelde aantal dieren op de veehouderijlocatie 5 jaar lang na vaststelling subsidie niet mag stijgen. Dit wordt vergeleken met het referentiejaar (2021). Voor melkveehouders geldt dat er moet worden geïnvesteerd in een Lely Sphere voor de reductie van ammoniak. Voor de andere veehouderijen is er iets meer keuze maar zijn het voornamelijk luchtwassystemen waarin men kan investeren.
De regeling, voorwaarden en het procesverloop staan beschreven op: Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) (rvo.nl)
Beide regelingen bieden u mogelijkheden om uw bedrijfsvoering aan te passen aan de veranderende wet- en regelgeving en tegelijkertijd bij te dragen aan een verlaging van de stikstofdruk op Natura 2000-gebieden. Uiteraard gaat een en ander wel gepaard met (grote) investeringen. Indien u geïnteresseerd bent in een van de regelingen raden we u aan om vooruitlopend op de openstelling van de regelingen te onderzoeken of uw bedrijf in aanmerking komt en wat de mogelijkheden zijn voor uw specifieke situatie.
Subsidie voor kleine sectoren nog niet bekend, maar komt eraan!
Daarnaast is de regeling voor de kleine sectoren aangekondigd, vermoedelijk, onder dezelfde voorwaarden van de LBV dan wel LBV+. Recent heeft de Europese Commissie deze regeling goedgekeurd. Deze regeling is echter nu nog niet gepubliceerd, dus de exacte voorwaarden zijn nog niet bekend. Zodra dit het geval is zullen wij u hierover informeren.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te ondersteunen bij het aanvragen van deze subsidies en het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf.